De matrassenscan: een patent van Atlantic Bedden

Wat is het beste matras bij rugklachten?

Over matrassen en rugklachten bestaan veel vragen. Wat zijn de beste matrassen voor rugklachten? Kan een goed matras rugklachten oplossen of in ieder geval verlichten? En omgekeerd: kan een verkeerd matras misschien zelfs rugpijn veroorzaken? Er is niet altijd een eenduidig antwoord.

Matrassen en rugklachten: meten is weten

Bij Atlantic Bedden doen we niet snel algemene uitspraken over de relatie tussen een matras en rugklachten. We weten dat iedere persoon met rugpijn een eigen verhaal heeft. Het zou te simpel zijn om zomaar te roepen “Neem een harder matras” of “Neem een zachter matras”.

Daarom is er de Matrassenscan

Met de Matrassenscan is het mogelijk om een exacte meting te doen van uw persoonlijk slaapprofiel. Op basis daarvan kunnen wij u adviseren over het beste matras bij rugklachten, voor uw specifieke lichaamskenmerken, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Dat advies is dus niet gebaseerd op algemeenheden, maar 100% persoonlijk.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis Matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.

De bedbodem: net zo belangrijk als het matras

Wat vaak wordt vergeten is dat een goede bedbodem net zo belangrijk is als het matras. Een verkeerd gekozen bedbodem kan het effect van een duur matras teniet doen en een averechts effect hebben op rugklachten. De Matrassenscan combineert in de metingen dan ook een groot aantal verschillende matrassen én bedbodems.

Meer weten over de Matrassenscan? Klik hier voor uitgebreide informatie

Marco en Sandra over hun ervaring met de Matrassenscan

Na een zwaar bedrijfsongeval sliep Marco slecht op zijn vroeger voor hem zo comfortabele waterbed. Zijn rugklachten hielden hem nu wakker. De Sint Maartenskliniek, gespecialiseerd in orthopedische aandoeningen, reumatische ziekten en revalidatie, verwees hem naar Atlantic Bedden voor een advies op basis van de Matrassenscan. Hoewel waterbedden in veel gevallen een heilzame of verlichtende werking hebben op rugpijn, bleek dat voor de specifieke rugklachten van Marco juist niet zo te zijn. In de video vertellen Marco en zijn vrouw Sandra hoe zij met een duo-slaapsysteem uiteindelijk ieder tot de perfecte oplossing kwamen.

Oorzaken van rugklachten

Rugklachten kunnen allerlei oorzaken hebben: zwaar fysiek werk, een verkeerde zithouding of stoel bij bureauwerk, sportblessures of aangeboren afwijkingen. Een goed matras kan in sommige gevallen verlichting bieden en zou er dan voor moeten zorgen dat u ’s ochtends met minder rugpijn opstaat dan u de avond ervoor had toen u naar bed ging.

De relatie tussen matrassen en rugklachten

Maar een matras kan ook juist bijdragen aan, of zelfs de oorzaak zijn van rugpijn. Wordt u ’s ochtends juist wakker met rugpijn of een stijve rug, en merkt dat dat na een paar uur beweging minder wordt? Dan heeft het er veel van weg dat uw matras en bed oorzaak zijn van uw rugklachten, of er in ieder geval aan bijdragen.

Correcte ondersteuning van de rug

Op een goed matras krijgt uw rug precies de juiste mate van ondersteuning. Slaapt u op uw zij, dan moet uw ruggengraat horizontaal gezien recht blijven. Daarvoor moeten uw schouders en heupen – de zwaardere en ook ‘hardere’ delen van uw lichaarm – iets wegzakken in uw matras. Uw nek en taille moeten echter juist weer voldoende opwaartse druk krijgen. Slaapt u op uw rug, dan moet het matras de natuurlijke kromming van uw rug volgen.

Een goed matras geeft dus op alle plaatsen de ondersteuning die uw lichaam en rug nodig hebben. Hoeveel ondersteuning dat is, dat hangt mede af van uw lichaamsbouw, gewicht en lengte. Daarom is het zo belangrijk om de slaapdrukpunten te meten, zoals wij dat bij Atlantic Bedden doen met de Matrassenscan.

Welke soort matras is het best bij rugpijn of rugklachten?

Als we slapen moet onze rug ontspannen zijn en we moeten in een natuurlijke houding liggen. Meestal is dat een zijligging met opgetrokken benen. Zoals al aangegeven moeten bepaalde delen van het lichaam (schouders, bekken) daarbij iets kunnen wegzakken, terwijl andere delen (nek, taille) goed ondersteund moeten worden. Een matras moet dus een gebalanceerde ondersteuning bieden aan verschillende delen van het lichaam.

  • Pocketveringmatrassen met zeven of meer zones kunnen een goede keuze zijn bij rugklachten, omdat ze op de juiste plaatsen een verschillende mate van ondersteuning bieden.
  • Waterbedden vormen zich helemaal naar het lichaam en bieden een perfect verdeelde ondersteuning. Veel mensen met rugklachten en rugpijn zweren dan ook bij een waterbed.
  • Traagschuimmatrassen zijn meestal niet de beste soort matrassen voor mensen met rugklachten. Hoewel ze erg comfortabel aanvoelen, bieden ze niet de ondersteuning die bij rugklachten juist wel wenselijk is.
  • Schuimmatrassen met een schuimvulling met overal dezelfde dichtheid zijn om diezelfde reden minder geschikt bij rugpijn en rugklachten. Er zijn echter ook schuimmatrassen met verschillende schuimdichtheden, om op bepaalde plekken meer of juist minder ondersteuning te geven.
  • Ook polyethermatrassen hebben maar één mate van ondersteuning en ook daarvoor geldt dat dit niet de optimale soort matrassen is voor mensen met rugklachten.

Elders op onze website vindt u een nog vollediger overzicht van soorten matrassen.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis Matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.