De matrassenscan: een patent van Atlantic Bedden

Soorten matrassen in de Matrassenscan

De Matrassenscan is de ideale – en meest objectieve – manier om te testen welke soort matras voor u het meest geschikt is. De Matrassenscan test verschillende soorten matrassen in combinatie met verschillende soorten bedbodems.

Efficiënt verschillende soorten matrassen uitproberen

Het is onmogelijk om met “proefliggen” alle soorten matrassen en bodems grondig uit te proberen. Met de Matrassenscan kunnen we wél alle soorten matrassen testen ten opzichte van uw unieke lichaamskenmerken. Zo komt u snel tot een selectie van geschikte soorten matrassen waaruit u een overwogen keuze kunt maken op basis van uw budget en persoonlijke voorkeuren.

Lees hier hoe de Matrassenscan precies werkt

Soorten matrassen op de Matrassenscan
Op de Matrassenscan is het mogelijk om objectief en deskundig uw persoonlijke slaapprofiel vast te stellen op basis van tests op verschillende combinaties van matrassen en bedbodems.

Soorten matrassen en bedbodems in de Matrassenscan

Wat soorten matrassen betreft vergelijkt de Matrassenscan pocketvering matrassen, bonellvering matrassen, latex matrassen, polyether matrassen en visco-elastische of traagschuimmatrassen. Matrassen zijn overigens zelden samengesteld uit één materiaal: er bestaan ook allerlei combinatievormen. Ook deze treft u aan op de Matrassenscan.

De verschillende soorten matrassen worden in de Matrassenscan gecombineerd met verschillende soorten bodems, waaronder boxsprings, lattenbodems, spiraalbodems, schotelbodems en vlavro-bodems. Ook bij bedbodems bestaat er een combinatievorm, namelijk die van een schotelbodem met latten.

In totaal worden er op de Matrassenscan 26 soorten matrassen en 15 soorten bedbodems getest. Dat leidt tot honderden testbare combinaties van matrassen en bodems – een aantal dat u als consument op geen enkele andere wijze kunt uitproberen.

Overigens is het niet zo dat u alle combinaties hoeft te proberen. Bij het afnemen van de scan volgen wij een beproefde werkwijze waarbij we door een proces van eliminatie snel tot het voor u meest geschikte soort matras komen.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.

Alle soorten matrassen en bedbodems op rij

Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende soorten matrassen en bedbodems. Via onderstaande links scrollt u snel naar het matras of de bedbodem waar u meer over wilt weten.

Soorten matrassen

Pocketvering matrassen | Bonellvering matrassen | Latex matrassen | Polyether matrassen | Traagschuim matrassen | Koudschuim matrassen | Watermatrassen

Soorten bedbodems:

Boxsprings | Lattenbodems | Spiraalbodems | Schotelbodems | Vlavro-bodems

Soorten matrassen

Pocketvering matras

Het pocketvering matras is een van de bekendste soorten matrassen. Het matras is voorzien van honderden veren per vierkante meter. Meer veren zorgen voor een meer gelijkmatige verdeling van het gewicht van de slaper. Iedere veer zit in een textielen zakje, een “pocket”. Dat verklaart ook de naam van deze soort matrassen.

Alle pocketveren in het matras werken onafhankelijk van elkaar. De meeste fabrikanten passen verschillende soorten veren binnen een matras toe, waardoor er zones met verschillende mate van vering ontstaan. Die variatie kan worden bewerkstelligd met meer of minder omwentelingen per veer, maar ook met de dikte van de gebruikte staaldraad. Op die manier kunnen sommige delen van lichaam meer of minder worden ondersteund dan andere delen.

Pocketvering matrassen zijn altijd voorzien van een afdeklaag, de zogenaamde comfortlaag. De comfortlaag kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld polyether, traagschuim, koudschuim of latex (waar ook complete matrassen van worden gemaakt, zie verderop op deze pagina). Soms is het matras aan beide zijden voorzien van een comfortlaag, wat het voordeel heeft dat de matras kan worden gekeerd.

Bonellvering matras

Een bonellvering matras is een soort matras dat over het algemeen wat stugger is. Ook dit type matras is voorzien van binnenveren: dubbelconische 4- of 5-slagsveren, die onderling met een spiraalveer zijn verbonden. Kenmerkend aan bonellvering matrassen is dat ze wat langer nabewegen als de slaper zich omdraait. Bonellveringen worden ook vaak toegepast in boxspringbodems.

Bonellvering matrassen kunnen worden gecombineerd met spiraalbodems, lattenbodems en boxspringbodems. Goed om te weten is dat deze soort matrassen over het algemeen niet kunnen worden gecombineerd met verstelbare bedbodems. In tegenstelling tot de mogelijkheden bij pocketvering matrassen worden bonellvering matrassen over het algemeen niet onderverdeeld in zones.

De binnenvering van een bonellmatras heeft een stug karakter. Daarom worden dit soort matrassen voorzien van een drukverdeler, meestal vilt of jute, en een toplaag, meestal van synthetisch schuim.

Als verenmatras beschikt de bonellvering matras – net als pocketvering matrassen – over goed ventilerende eigenschappen, wat de levensduur ten goede komt.

Latex matras

Veel mensen weten het niet, maar latex is van oorsprong een natuurlijk product. ‘Latex’ staat voor natuurrubber, waarvoor het sap van de rubberboom de grondstof vormt.

Bij latex matrassen wordt echter soms ook natuurlijke latex gecombineerd met synthetische latex, onder meer uit kostenoogpunt. Als vuistregel geldt dat latex matrassen met een hoog gehalte of uitsluitend natuurlijke latex van een hogere kwaliteit zijn.

Waar de hierboven behandelde verenmatrassen erg goed ventileren, is dat minder het geval bij een latex matras. Veel latex matrassen ondervangen dat met een systeem van perforatie waardoor het matras beter kan ademen. Een latex matras is comfortabel door z’n veerkracht, maar voelt wel snel warm aan.

Polyether matras (PE-schuim)

Matrassen van polyether (ook wel PE-schuim genoemd) zijn meestal wat goedkoper geprijsd dan andere matrassen, simpelweg omdat polyether een minder duur materiaal is.

Binnen polyether is er sprake van veel verschillende kwaliteiten. De dichtheid – de verhouding tussen polyether en lucht – is daarbij bepalend. Die dichtheid wordt aangeduid in SG-waarden, waarbij de afkorting SG staat voor “soortelijk gewicht”. Hoe hoger de SG-waarde, hoger de duurzaamheid en levensduur van het matras.

Polyether ventileert wat minder goed dan andere soorten matrassen en ook qua comfort geven veel mensen de voorkeur aan andere soorten matrassen. Door de wat lagere prijsstelling zijn matrassen van PE-schuim wel populair voor logeerbedden.

Traagschuim (of visco-elastisch) matras

Traagschuim matrassen bevatten visco-elastisch polyurethaanschuim dat de eigenschap heeft dat het zachter wordt bij warmte. Daardoor past het zich op basis van lichaamswarmte aan aan de vormen en drukpunten van het lichaam van de slaper. Dit soort matrassen zijn daarom populair bij mensen met rug- en andere gewrichtsklachten, maar ook bij mensen die door ziekte langere tijd aan bed gebonden zijn.

De andere kant van de medaille is dat het, als de slaper gaat liggen, even duurt voordat het matras zich aanpast. Dat is ook merkbaar als de slaper van positie verandert of zich omdraait. En in koude slaapkamers kan een traagschuim matras gedurende de dag erg hard worden. Dat biedt dus een andere ervaring dan soorten matrassen die altijd dezelfde mate van ondersteuning bieden: een visco-elastisch matras moet altijd even “op temperatuur” komen.

Traagschuim matrassen bestaan niet helemaal uit traagschuim: het gaat om de toplaag en soms ook de bodemlaag. In de kern van het matras kan worden gewerkt met koudschuim of met pocketveren.

Koudschuim matras (of HR-schuim matras)

Koudschuim wordt bijzonder veel gebruikt in matrassen. Maakt u zich overigens geen zorgen over de naam: die heeft te maken met het productieproces. Het is dus niet zo dat u een “koud” matras heeft. Koudschuim wordt in matrassen veel gecombineerd met andere soorten vullingen.

Net als bij traagschuim wordt voor koudschuim matrassen als grondstof polyurethaan gebruikt. Het verschil is dat koudschuim enerzijds wat stugger aanvoelt, maar anderzijds wel een hoge veerkracht heeft. Die veerkracht heeft te maken de open celstructuur van het koudschuim, dat daarom ook als High Resilience-schuim (of kortweg HR-schuim) bekend staat. Deze eigenschappen maken het koudschuim matras geschikt voor zwaardere mensen.

Deze soort matrassen ventileert over het algemeen goed en kan daarom een goede oplossing zijn voor mensen die het snel warm hebben of veel zweten.

Watermatras

Hoewel de Matrassenscan geen waterbedden meet, mag het waterbed of watermatras in dit overzicht niet ontbreken. Atlantic is tenslotte een van de bekendste waterbeddenspecialisten in Nederland én voert haar eigen waterbeddenmerk.

Het waterbed is een buitenbeentje in dit rijtje. Typisch voor het waterbed is bijvoorbeeld dat het warm is in de winter (want u kunt het watermatras verwarmen) en koel in de zomer. Verder volgt het waterbed de natuurlijke kromming van de ruggewervels en staat het bekend om de positieve uitwerking op rugklachten. In tegenstelling tot reguliere matrassen verzamelt een waterbed niet of nauwelijks vocht, bacteriën of stof. Dat maakt het zeer geschikt voor mensen met cara of allergieën. En heel belangrijk: het ligcomfort van een waterbed blijft altijd gelijk, gedurende de hele levensduur.

Op onze website waterbed.nl vindt u nog veel meer informatie over deze soort matrassen.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.

Soorten bodems

Boxsprings

Een boxspring wordt vaak gezien als een compleet slaapsysteem, maar feitelijk hebben we het nog steeds over een bedbodem, of om precies te zijn: een bed en een bodem ineen.

Om tot een volledige slaapoplossing te komen moet er nog steeds een matras bij worden aangeschaft. Geschikte soorten matrassen voor boxsprings zijn pocketveringmatrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen.

Omdat veel beddenwinkels de boxspring gecombineerd met matras aanbieden, is de boxspring aan zijn niet helemaal correcte imago van ‘compleet bed’ gekomen.

In boxsprings is enorm veel variatie qua prijzen, uitvoeringen, kwaliteit en materialen. Uiteindelijk telt de kwaliteit van uw nachtrust en de invloed die de boxspring op het slaapcomfort heeft. Hoewel veel mensen een boxspring esthetisch een mooie oplossing vinden, adviseren wij toch altijd om dat aspect niet de doorslag te laten geven. Tenslotte ligt u meer in uw bed dan dat u ernaar kijkt…

In echte boxsprings worden veringsystemen toegepast die wij ook al bij de soorten matrassen tegenkwamen, zoals de Bonellvering en pocketvering. Boxsprings met pocketvering zijn wat stugger dan boxsprings met Bonellvering, die ietsje meer ‘nadeinen’. Als u voor een boxspring kiest, is het verstandig om er op te letten of de boxspring ook daadwerkelijk met veren is uitgerust: bij goedkopere sets ‘in de aanbieding’ is de boxspring helaas vaak niet meer dan een schuimblok op pootjes.

Boxsprings zijn over het algemeen gestoffeerd. Daarbij is het goed te bedenken dat die stoffering er niet afgehaald kan worden om gewassen of gestoomd te worden, terwijl een boxspring erg lang mee kan gaan. Voor mensen met een stofallergie is een boxspring daarom niet de beste oplossing, en regelmatig stofzuigen en luchten is sowieso te adviseren, ook als er geen sprake is van allergieën.

Lattenbodem

De bekende lattenbodem kan worden gecombineerd met verschillende soorten matrassen: pocketvering matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen.

De latten van lattenbodems kunnen worden gemaakt van verschillende materialen: hout en kunststof, maar ook aluminium.

In het algemeen geldt: hoe meer latten een lattenbodem heeft, hoe beter. Een goede lattenbodem heeft minstens 24 latten, maar nog beter is een aantal van 42 latten. Ook de rubberen kapjes waarin de latten zijn opgehangen, spelen een rol. Hoe stugger deze kapjes zijn, hoe minder de latten veren.

Moderne lattenbodems kunnen veelal in verschillende mate ondersteuning bieden op verschillende delen van het matras. Vaak kan bij lattenbodems de mate van ondersteuning van het heupgedeelte worden ingesteld. Bij wat luxere modellen is het ook mogelijk om de ondersteuning van hoofd, schouders en romp onafhankelijk van elkaar in te stellen.

Spiraalbodem

Spiraalbodems laten zich met een beperkt aantal soorten matrassen combineren, namelijk alleen erg stevige matrassen waarbij de bodem geen of weinig invloed heeft op het slaapcomfort.

De spiraalbodem bestaat uit spiraalveren die samen een verende ondergrond vormen. Die spiraalveren kunnen in de lengte zijn gespannen, of in de breedte. Spiraalbodems met over de lengte gespannen veren hebben de neiging na enige tijd door te gaan hangen en zijn daarom niet aan te raden.

De spiraalbodem ventileert goed – de veren hebben immers een open structuur – maar kan niet, zoals een lattenbodem, worden ingedeeld in zones met verschillende mate van ondersteuning. Ook heeft een spiraalbodem altijd een stevig stalen frame nodig met spanten die al gauw 3 centimeter dik zijn. Legt u twee spiraalbodems naast elkaar dan ligt er in het midden dus een stalen ‘balk’ van 6 centimeter.

Schotelbodems

De schotelbodem bestaat uit een groot aantal kunststof schotels op een frame van latten. De schotels bewegen en veren apart van elkaar en bieden daardoor een soepele maar – door het grote raakvlak met het matras – toch stevige ondersteuning. Het lichaamsgewicht wordt door de schotels heel gelijkmatig verdeeld. Dat is ook prettig als u dichtbij uw partner slaapt: bij een schotelbodem worden beide lichamen onafhankelijk ondersteund.

De ventilatie van een schotelbodem is zeer goed omdat de schotels een open structuur hebben. Schotelbodems zijn vooral geschikt voor koudschuim, traagschuim en pocketveer matrassen.

Schotelbodems zijn vaak ingedeeld in zones met verschillende mate van ondersteuning en bij sommige uitvoeringen kan dit ook nog naar eigen voorkeur worden ingesteld. Er bestaan ook elektrisch verstelbare schotelbodems, waarbij dan vaak aan het hoofdeinde wordt gewerkt met latten in plaats van schotels.

Vlavro-bodems

Een vlavro-bodem is de simpelste bedbodem die denkbaar is: feitelijk niet veel meer dan een dunnen hardboard plaat met gaatjes voor de ventilatie. Het ventilerend effect van die gaatjes is overigens beperkt omdat de plaat voor het grootste gedeelte toch nog steeds een gesloten oppervlak is.

Voor comfort moet u de vlavro-bodem niet kiezen. De plaat veert niet of nauwelijks en is niet verstelbaar. Het effect van een vlavro-bodem is daarom niet veel beter dan wanneer u een matras op de vloer zou leggen en komt ook de levensduur van het matras niet ten goede.

Bij ieder soort matras is het effect van een goed gezoneerde matrasdrager positief waarneembaar, maar een vlavro-bodem draagt feitelijk op geen enkele wijze bij aan het slaapcomfort.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.