De matrassenscan: een patent van Atlantic Bedden

Wat is een goed hoofdkussen?

Als klanten gebruik maken van onze Matrassenscan, vragen wij altijd om ook hun hoofdkussen mee te nemen. Want het kussen vormt een belangrijk deel van het slaapsysteem. Wie zich oriënteert op een nieuw bed, doet er dus goed aan ook naar hoofdkussens te kijken.

Wat is de functie van het hoofdkussen?

Als we slapen, is het belangrijk dat onze ruggengraat zodanig wordt ondersteund dat deze in een normale positie blijft. De slaaphouding speelt daarbij een rol: een zijslaper heeft over het algemeen een ander hoofdkussen nodig dan een rugslaper of buikslaper.

Liggen we op onze zij, dan moet de ruggengraat – van opzij bekeken – recht blijven. Liggen we op onze rug, dan moet het matras de natuurlijke kromming van de ruggengraat ondersteunen.

Op basis daarvan kunnen we ook de functie van hoofdkussen toelichten. Het hoofdkussen ondersteunt hoofd en nek, en onze ruggengraat loopt door tot en met onze nekwervels. Als ons hoofd te ver achterover hangt (bij rugligging) of opzij hangt (bij zijligging), dan wordt de natuurlijke houding verstoord.

Bij het meten van uw persoonlijk slaapprofiel met onze Matrassenscan vragen wij u uw eigen hoofdkussen mee te nemen, of kunt u gebruik maken van hoofdkussens uit onze winkel om te ondervinden wat voor u het beste hoofdkussen is.

Klik hier voor meer informatie over de Matrassenscan

Een hoofdkussen is ook belangrijk

Welk hoofdkussen bij welke slaaphouding?

Uit het bovenstaande volgen in algemene zin een paar conclusies over wat de beste hoofdkussens zijn bij verschillende slaaphoudingen:

Hoofdkussen voor rugslapers

Als iemand die meestal in rugligging slaapt een te dik kussen heeft, dan wordt de nek als het ware naar voren geduwd (de kin op de borst) en daarmee (een deel van) de ruggengraat uit zijn natuurlijke vorm. Voor rugslapers is het daarom verstandig om een dun kussen te gebruiken.

Hoofdkussen voor zijslapers

Bij zijslapers hangt het hoofd opzij. De rechte lijn van de ruggengraat wordt hierdoor verstoord. Er is daarom een dikker kussen nodig om de ruimte bij de schouder op te vullen.

Hoofdkussen voor buikslapers

Mensen die op hun buik slapen, liggen al een beetje onnatuurlijk. Niemand zal met z’n gezicht naar beneden liggen, dus het hoofd wordt opzij gedraaid. Een dun kussen is dan het best, omdat bij een dik kussen het nekdeel van de ruggengraat nog meer uit zijn natuurlijk positie wordt gedwongen. Boven zal een dik kussen de ademhaling in die ligging meer belemmeren dan een dun kussen.

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Net zoals er verschillende soorten matrassen zijn, zijn er ook verschillende soorten hoofdkussens.

Hoofdkussens met dons en/of veren

Het hoofdkussen met dons of veren is van oudsher het bekendste hoofdkussen. Hoewel er verschillende alternatieven op de markt zijn, is dit traditionele hoofdkussen nog steeds populair. Veel mensen vinden het fijn om een hoofdkussen in verschillende vormen te kunnen brengen. Deze hoofdkussens kunnen compleet met dons zijn gevuld, of compleet met veren. Hoe meer dons, hoe zachter het kussen; hoe meer veren, hoe harder het kussen.

Latex / natuur-rubber kussen

Latex hoofdkussens hebben een stevige maar elastische vulling waardoor ze goede ondersteuning bieden aan de nekwervels. Omdat latex kussens vormvast zijn, worden ze verkocht in verschillende hoogtes zodat u het kussen echt kunt selecteren op uw lichaamsbouw. Latex hoofdkussens zijn ook erg geschikt voor mensen met een allergie specifiek voor huisstofmijt. Latex is een natuurlijk product: het is natuurrubber, met het sap van de rubberboom als grondstof. Een latex hoofdkussen kan wat sneller warm aanvoelen.

Synthetische / anti-allergische hoofdkussens

Synthetische ofwel anti-allergische kussens zijn vaak gemaakt vaak van polyether of andere kunstvezels. Allergie kan een reden zijn om voor een synthetisch hoofdkussen te kiezen. Deze kussen zijn vormvaster dan kussens van veren, dons of wol: voor sommige mensen een pre, andere mensen ervaren het juist als minder prettig.

Hoofdkussens van visco-elastisch schuim

Visco-elastisch schuim wordt veelal gebruikt voor zogeheten ergonomische kussens. Dat kan met schuimvlokken, waardoor het kussen nog enigszins zelf in vorm te brengen is. Maar vaak hebben dit soort kussens een vaste vorm. Dat is iets wat je prettig moeten vinden, van houding veranderen gaat hierdoor wat minder makkelijk. Dit soort kussens zorgen echter wel voor een goede ondersteuning van hoofd en nek.

Gezondheidskussen, orthopedisch kussen of ergonomisch kussen

Steeds vaker ziet u in beddenwinkels en beddenwebshops hoofdkussens die op een bepaalde manier zijn voorgevormd. Deze kussens worden gezondheidskussen, orthopedisch kussen of ergonomisch kussen genoemd. De vorm kan bijvoorbeeld een extra welving zijn die de holte van de nek ondersteunt, of juist een uitsparing in het kussen. Veel mensen hebben baat bij dit soort kussens, maar andere mensen geven toch de voorkeur aan een wat “klassieker” kussen met meer flexibiliteit om het in de zelf gewenste vorm te vouwen. Uiteindelijk bepaalt uw eigen slaapcomfort natuurlijk wat voor u een “gezondheidskussen” is.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis Matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.