De matrassenscan: een patent van Atlantic Bedden

Hardheid matras: kwestie van smaak?

Als het om de hardheid van matrassen gaat, heeft iedereen zo z’n persoonlijke voorkeur. En wat een “hard matras” precies is, dat is een rekbaar begrip. Met de Matrassenscan maken we een analyse van uw persoonlijk slaapprofiel waarmee we precies de optimale hardheidsgraad voor uw matras bepalen.

Hoe bepaalt u de juiste hardheid van een matras?

De hardheid van een matras bepalen door er in de winkel een paar minuutjes op te gaan liggen? Dat is geen goede manier om erachter te komen of die matras de juiste hardheidsgraad voor u heeft. Want zo komt u niet verder dan een oordeel als “Dat ligt best lekker” of “Dat ligt niet lekker”. Dat is geen basis voor een aankoop waar u nog heel lang mee moet doen – en die van grote invloed is op uw nachtrust en gezondheid.

100% zekerheid over de beste matras voor u?

U bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend slaapadvies op basis van uw persoonlijk slaapprofiel op onze Matrassenscan.

Meten is weten: de juiste hardheid van uw matras

Bij Atlantic hoeft u uw keuze niet op een momentopname te baseren. Met onze Matrassenscan kunnen wij in korte tijd verschillende hardheidsgraden van matrassen testen in relatie tot uw unieke lichaamskenmerken en slaaphouding.

Klik hier voor uitgebreide informatie over de werking

Testen welke hardheid voor uw geschikt is.

Hard of zacht matras: alles is relatief

In beddenwinkels worden hardere matrassen veelal omschreven met termen als “firm” of “stevig”. Matrasfabrikanten duiden de hardheid van matrassen echter ook vaak aan met de letter H (van hardheid) en waardes die variëren van H1 tot en met H3, soms oplopend naar H4 en H5. Daarbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe harder het matras.

De H-waarde van een matras is echter geen universele eenheid. Een H2 matras van de ene fabrikant kan harder voelen dan het H2 matras van de andere fabrikant. En een pocketveringmatras met het predikaat “hard” kan harder aanvoelen dan een harde geheugenschuimmatras.

De aanduidingen van matrashardheid in H1, H2, H3 enzovoorts worden door matrasfabrikanten dan ook vooral gebruikt om de hardheidsgraad van hun eigen matrassen ten opzichte van elkaar aan te geven.

Wel is er een indicatieve relatie met lichaamslengte en lichaamsgewicht. Onderstaande tabel met verschillende matrashardheidsgraden t.o.v. lengte en gewicht zult u dan ook vaak tegenkomen:

Wat is de beste hardheid voor ú? Gebruik onze interactieve indicatietool

De hardheid van een matras is erg persoonlijk en zoals we hebben uitgelegd hanteren verschillende matrasfabrikanten verschillende criteria. Wel is er een indicatieve relatie met lichaamslengte en lichaamsgewicht. Onderstaande tabel met verschillende matrashardheidsgraden t.o.v. lengte en gewicht zult u dan ook vaak tegenkomen. 

Tip: deze tabel is “interactief”. Vul uw lengte en gewicht in voor een indicatie van welke hardheid voor u geschikt is.

cm
kg

Tabel over hardheidsgraat van matrassen.
Tabel hardheid matras: indicatie van optimale matrashardheid in relatie tot lengte en lichaamsgewicht. Hier wordt gewerkt met vijf H-waarden. Sommige matrasfabrikanten werken echter ook slechts met drie waarden H1, H2 en H3.

100% zekerheid over de beste matras voor u?

U bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend slaapadvies op basis van uw persoonlijk slaapprofiel op onze Matrassenscan.

Verdeling van lichaamsgewicht

Een goede verdeling van het lichaamsgewicht is een belangrijk aspect. We zien dat ook terug in de tabel van lichaamsgewicht en lengte versus hardheid van het matras.

Bij langere mensen wordt het gewicht van nature al meer verdeeld dan bij mensen van kleinere lengte met eenzelfde gewicht. In het algemeen kan dan ook gesteld worden dat – bij gelijk lichaamsgewicht – langere mensen een wat zachter matras kunnen nemen dan kortere mensen.

Dit zijn en blijven echter zeer globale uitgangspunten en er zijn allerlei bijkomende factoren zoals lichaamsbouw, slaaphoudingen en simpelweg ook persoonlijk voorkeur die de uiteindelijke keuze voor een hard of zacht matras bepalen.

“Te” is nooit goed

  • Op een te hard matras…
    ligt men al snel oncomfortabel. Dat laat zich vooral voelen op lichaamsdelen als heupen en schouders, die dan merkbaar de belangrijkste drukpunten gaan vormen. Daardoor kan zelfs de bloedcirculatie belemmerd worden.
  • Op een te zacht matras…
    zakt het lichaam te ver weg in het matras. Daardoor worden rug en wervelkolom niet meer voldoende ondersteund in hun natuurlijke kromming. Ook wordt omdraaien lastiger en maakt uw lichaam dusdanig veel contact met het matras dat er meer warmte ontstaat en vocht minder goed wordt afgevoerd.

Ontspannen slapen

Belangrijk is dat uw lichaam letterlijk ontspant als u slaapt. Een te harde of te zachte matras kan ervoor zorgen dat uw lichaam onbewust gaat ‘corrigeren’ met spanning op de spieren. Uw lichaam ligt als het ware te werken terwijl u slaapt. En dat is natuurlijk nooit de bedoeling.

Hard of zacht matras? De Matrassenscan vertelt het u

Met de Matrassenscan is het kiezen van een matras in de juiste hardheid geen ‘natte-vinger-werk’ meer. Door uw persoonlijk slaapprofiel nauwkeurig te meten op verschillende combinaties van bedbodems en matrassen, komen we uiteindelijk altijd tot een gedegen en onderbouwd advies over de voor u optimale hardheid van uw matras.

Professioneel slaapadvies op maat?

Met onze gratis Matrassenscan maakt u in één keer de juiste keuze bij de aanschaf van uw nieuw matras.